Δικηγόροι ΑΜΕΑ, που επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, κατά την άφιξή τους, να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Συλλόγου, στο τηλ. 2331024715, για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στάθμευσης, στο υπόγειο parking του Συλλόγου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας

Έχοντας υπόψη:

  • τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 5 του Ν.Δ. 3026/1954 (Φ.Ε.Κ. Α’ 235), όπως προστέθηκε με το άρθρο 33 του Ν. 3910/2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ 11) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 68 του Ν. 3994/2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ 167), σχετικά με την άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα δικαστήρια
  • την υπ’ αρίθμ. 74953οικ./22-8-2011 Κ.Υ.Α. του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με το ύψος της αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων στα δικαστήρια, 
  • την υπ’ αρίθμ. 71946οικ./24-8-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την εξειδίκευση της εφαρμογής του άρθρου 33 του Ν. 3910/2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ 11), και
  • την υπ’ αρίθμ. 56791/24-8-2011 απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν. 3910/2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ 11)
  • το υπ’ αρίθμ. 67975οικ./3-9-2012 έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • το υπ’ αρίθμ. 82092οικ./31-10-2012 έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Π Ρ Ο Σ Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

 

Όσες-ους ασκούμενες-ους δικηγόρους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μέρος της άσκησής τους, διάρκειας έξι (6) μηνών, στο Πολιτικό ή Διοικητικό Πρωτοδικείο, σε Ειρηνοδικεία ή στην Εισαγγελία  Πρωτοδικών Βέροιας

Να υποβάλουν την αίτησή τους, από την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013.

Οι θέσεις των ασκουμένων δικηγόρων που θα απασχοληθούν στα δικαστήρια της Αθήνας ορίζονται σε  πέντε (5) ανά εξάμηνο.

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η θεσμοθέτηση της άσκησης στα δικαστήρια αποσκοπεί στη βελτίωση της απονομής της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης. Ειδικότερα, οι  ασκούμενοι  αφενός  θα αποκτήσουν σφαιρική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της  δικαιοσύνης,  βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της εμπειρικής τους γνώσης και αφετέρου θα συμβάλουν στη επιτάχυνση των χρόνων απονομής  της  δικαιοσύνης.
  • Οι ασκούμενοι τοποθετούνται σε τμήματα από τους διευθύνοντες τα δικαστήρια (εφετεία, πρωτοδικεία, ειρηνοδικεία) και τις εισαγγελίες.
  • Στην προσεχή περίοδο, η άσκηση των ασκουμένων στα δικαστήρια θα ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου 2013.
  • Το ωράριο απασχόλησης είναι 09.00 - 14.00. Η παρουσία και η τήρηση του ωραρίου ελέγχεται από τον προϊστάμενο του τμήματος.
  • Η μηνιαία αμοιβή είναι εξακόσια (600) ευρώ.
  • Οι ασκούμενοι δικηγόροι αξιολογούνται από τον προϊστάμενο διεύθυνσης του δικαστηρίου.

 

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

- Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει α) να είναι ασκούμενοι δικηγόροι, εγγεγραμμένοι στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας από την 1η Φεβρουαρίου 2012 ή β) να έχουν καταθέσει αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου επειδή εκκρεμεί η αποδοχή της αίτησής τους ή γ) να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και, εφόσον επιλεγούν, να εγγράφονται ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα δικαστήρια.

- Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν:

α) ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και όνομα μητέρας,

β) αριθμό μητρώου Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας ή υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν καταθέσει αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στο Σύλλογο αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου καθώς εκκρεμεί η αποδοχή της αίτησής τους ή υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και, εφόσον επιλεγούν, θα εγγραφούν ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα Δικαστήρια,

γ) τηλέφωνο επικοινωνίας,

δ) διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), και

ε) μέχρι δύο (2) προτιμήσεις δικαστηρίων, με δυνατότητα άσκησης σε οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο, εφόσον το επιθυμούν.

 

Επίσης, συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι

α) τα ανωτέρω στοιχεία είναι αληθινά,

β) δεν έχουν εγγραφεί στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2012, και

γ) δεσμεύονται να αποδεχθούν τη θέση τους, εφόσον επιλεγούν και δεν συντρέχει έκτακτος λόγος που να δικαιολογεί την αποποίησή της.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

- Η επιλογή των υποψηφίων οι οποίοι α) έχουν καταθέσει αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου επειδή εκκρεμεί η αποδοχή της αίτησής τους, ή β) δηλώνουν ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και, εφόσον επιλεγούν, θα εγγραφούν ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα δικαστήρια, τελεί υπό την αίρεση της εγγραφής τους ως ασκουμένων δικηγόρων. Σε περίπτωση που ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας απορρίψει την αίτηση εγγραφής τους ως ασκουμένων δικηγόρων, χάνουν αυτομάτως τη θέση τους στο αντίστοιχο δικαστήριο και δεν έχουν καμία αξίωση για οτιδήποτε.

- Οι αιτήσεις και η ακρίβεια των επιμέρους στοιχείων των αιτούντων θα ελεγχθούν πλήρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

 

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υπερβούν των αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, είτε συνολικά είτε ανά δικαστήριο, η επιλογή θα γίνει με κλήρωση, από εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013.

Όσοι επιλεγούν πρέπει να προσέλθουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ημερών, δηλαδή, τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, και να συμπληρώσουν σχετικό απογραφικό δελτίο με τα αναλυτικά τους στοιχεία. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης προσέλευσης και έγκυρης συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου, χάνουν αυτομάτως τη θέση τους στο αντίστοιχο δικαστήριο και δεν έχουν καμία αξίωση για οτιδήποτε.

Τα απογραφικά δελτία θα διαβιβασθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οπότε και θα ξεκινήσει η άσκηση  των επιλεγέντων στα δικαστήρια.

 

Δ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Η αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των ενδιαφερομένων για άσκηση στα δικαστήρια του Πρωτοδικείου Βέροιας  υποβάλλεται, εντός της ανωτέρω προβλεπόμενης αποκλειστικής προθεσμίας:

- έντυπα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 8.30 π.μ. – 13.30 μ.μ.

Τυχόν υποβολή περισσοτέρων της μίας αιτήσεων από τον ίδιο ενδιαφερόμενο συνεπάγεται αυτομάτως τον αποκλεισμό του από τη διαδικασία.

 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης στα δικαστήρια, οι ασκούμενοι δικηγόροι παύουν να ασκούνται ενώπιον δικηγόρου ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ, μετά το πέρας της άσκησης στα δικαστήρια, υποχρεούνται να συνεχίσουν την άσκησή τους, εφόσον απομένει επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση του 18μηνου της άσκησης, ομοίως ενώπιον δικηγόρου ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΥΓΟΥΛΙΑΝΟΣ