Δικηγόροι ΑΜΕΑ, που επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, κατά την άφιξή τους, να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Συλλόγου, στο τηλ. 2331024715, για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στάθμευσης, στο υπόγειο parking του Συλλόγου

Νέα ΚΥΑ: Επέκταση δικαστικών λειτουργιών

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄ 30/8.1.2021 η υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 1293 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.», με την οποία προβλέπεται η λειτουργία των δικαστηρίων από 11/1/2021 έως και τη Δευτέρα 18/1/2021 και ώρα 6:00.

Έγινε δεκτό, εν μέρει, το αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για επέκταση της μερικής λειτουργίας των Δικαστηρίων και σε άλλες διαδικασίες.

Από τις διατάξεις της άνω απόφασης προκύπτει ότι επεκτείνονται, πέραν του υφισταμένου μέχρι σήμερα πλαισίου εκδικαζομένων υποθέσεων, οι δικαστικές λειτουργίες, ως ακολούθως:

- Εκδικάζονται υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα στο ακροατήριο καθώς και όλες οι δίκες υπερχρεωμένων α΄ και β΄ βαθμού.

- Εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα στο ακροατήριο. Στις υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας και ασφαλιστικών μέτρων απαιτείται δήλωση του ή των διαδίκων όπου υφίσταται αντιδικία, που αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) την προτεραία της δικασίμου στη γραμματεία του δικαστηρίου, ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες.

- Εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα.

- Εκδικάζονται όσες ποινικές υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί να δικασθούν μετά από αναίρεσή τους από τον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι η επέκταση των δικαστικών λειτουργιών που δεν επιβαρύνουν την υφιστάμενη υγειονομική κατάσταση και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας αποτελεί πάγιο αίτημα των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος και έχει αποσταλεί προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η σχετική αριθ. πρωτ. 1/4-1-2021 επιστολή μας.

--Επισυνάπτεται το ΦΕΚ τ. Β΄ 30/8.1.2021