Δικηγόροι ΑΜΕΑ, που επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, κατά την άφιξή τους, να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Συλλόγου, στο τηλ. 2331024715, για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στάθμευσης, στο υπόγειο parking του Συλλόγου

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID 19

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Σχέδιο  Δράσης για τον περιορισμό μετάδοσης κορωνοϊού -  COVID-19  -  στους χώρους του  Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

  1. Ορίζεται ως Συντονίστρια Διαχείρισης covid-19 η Προϊσταμένη της Γραμματείας του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Ραχήλ Γαβριηλίδου και Αναπληρώτριά της, η υπάλληλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Ευθυμία Νικολοπούλου και στα γραφεία που διατηρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια, η δικηγόρος – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, που παρέχει υπηρεσίες στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, Δέσποινα Κούρτη.
  2. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους δικηγόρους, ασκουμένους δικηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των χώρων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.
  3. Οι εισερχόμενοι στους χώρους του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας και καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εντός αυτού, υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα και θα χρησιμοποιούν τα απολυμαντικά που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο.
  4. Τοποθετούνται ειδικά αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα απολύμανσης σε όλα τα γραφεία.
  5. Η είσοδος στους χώρους του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας θα γίνεται ανά άτομο, με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους έκδοσης γραμματίων προείσπραξης (στα γραφεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας) και στο γραφείο έκδοσης φωτοτυπιών , που θεωρούνται χώροι με υψηλό κίνδυνο έκθεσης.
  6. Θα τηρείται μέσα στους χώρους του Δικηγορικού Συλλόγου απαρέγκλιτα η απόσταση μεταξύ των φυσικών προσώπων κατ’ελάχιστον 1,5 μέτρου. Επίσης, ο ελάχιστος χώρος ανά άτομο εντός των αιθουσών (έκδοσης γραμματίων προείσπραξης, φωτοτυπιών και βιβλιοθήκη, κλπ ) ορίζεται σε 10 τ.μ. Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας θα είναι, επίσης, 1,5 μέτρο.
  7. Τα παραπάνω (αποστάσεις και ελάχιστος χώρος ανά άτομο) ισχύουν και για όσους αναμένουν την εξυπηρέτησή τους στους παραπάνω χώρους.
  8. Συνιστάται η αποφυγή χρήσεως ανελκυστήρα, που επίσης θεωρείται χώρος με υψηλό κίνδυνο έκθεσης.
  9. Οι εισερχόμενοι στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, αδιακρίτως, να υποβάλλονται σε θερμομέτρηση, στην περίπτωση που υπάρχουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας ή διατίθεται κατάλληλο προς τούτο προσωπικό.
  10. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος ή δικηγόρος έρθει σε επαφή (είτε υψηλού είτε χαμηλού κινδύνου) με ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει στο σπίτι και ειδοποιεί τη Συντονίστρια της υπηρεσίας για τις περαιτέρω ενέργειες ( σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  11. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος ή δικηγόρος εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη covid-19 εκτός του χώρου εργασίας παραμένει στο σπίτι και ειδοποιεί τη Συντονίστρια της υπηρεσίας για τις περαιτέρω ενέργειες ( σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  12. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος ή δικηγόρος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη covid-19 εντός της υπηρεσίας ενημερώνει τη Συντονίστρια και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, φοράει μάσκα, αποχωρεί από τον χώρο εργασίας και παραμένει σπίτι του για ανάρρωση ή καλείται το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στον εγγύτερο υγειονομικό σχηματισμό. Η Συντονίστρια της υπηρεσίας ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:
          α) Ενημερώνει τον ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού, επισκεπτών κ.λ.π.)
          β) Μεριμνά, με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, για τον επιμελή καθαρισμό και την εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε ο εργαζόμενος ή ο δικηγόρος.
        γ) Λαμβάνει γνώση της ιατρικής αξιολόγησης του περιστατικού (από εφημερεύον Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή από ιδιώτη θεράποντα ιατρό) αν θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος ο εργαζόμενος ή ο δικηγόρος παραμένει σε απομόνωση κατ’οίκον ενώ η υπηρεσία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει την προσωρινή αναστολή εισόδου ατόμων στο στενό εργασιακό χώρο του ύποπτου κρούσματος για ένα 24ωρο. Ακολουθεί πολύ καλός αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός του χώρου και απολύμανση των επιφανειών του χώρου του εργαζομένου με τη χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας καθώς και επιμελής καθαρισμός των χώρων που κινήθηκε ο εργαζόμενος ή ο δικηγόρος και ο χώρος επαναχρησιμοποιείται κανονικά (ανελκυστήρες, σκάλες, διάδρομοι κ.λ.π.), (σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  13. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος ή δικηγόρος βρεθεί θετικός στο μοριακό τεστ για SARS-CoV-2 ενημερώνει άμεσα τη Συντονίστρια της υπηρεσίας, η οποία έρχεται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για ιχνηλάτηση των επαφών που είχε στην υπηρεσία και γενικότερα στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου ( σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  14. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ή ο δικηγόρος βρεθεί αρνητικός στο μοριακό τεστ για SARS-CoV-2 μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του, ( σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  15. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά σε διάστημα 14 ημερών εφαρμόζονται οι ίδιες ενέργειες  όπως στην αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος, ( σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  16. Τέλος, στην περίπτωση που υπάρχουν τρία (3) ή και περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσια Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών, (σχετικό το υπ΄αριθμ. οικ.ΥΓ 56/2-10-2020 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
  17. Εντέλλεται η ανάρτηση του παρόντος στους χώρους ανακοινώσεων , στα e-mails των δικηγόρων και ασκουμένων και η ενημέρωση των προϊσταμένων των Δικαστικών Υπηρεσιών, που στεγάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας.