Δικηγόροι ΑΜΕΑ, που επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, κατά την άφιξή τους, να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Συλλόγου, στο τηλ. 2331024715, για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στάθμευσης, στο υπόγειο parking του Συλλόγου

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 5-12-2019

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι προωθήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία τροποποιείται το εδάφιο β, της παραγράφου 2, του άρθρου 3, του Ν. 4640/2019, που αφορά στο ενημερωτικό έγγραφο για τη δυνατότητα διαμεσολαβητικής διευθέτησης των δεκτικών διαθέσεως διαφορών και για την υποχρέωση προσφυγής στην αρχική συνεδρία κατά τη διαδικασία των άρθρων 6 και 7 του νόμου αυτού.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση το ενημερωτικό έγγραφο μπορεί να κατατεθεί μέχρι και τη συζήτηση της αγωγής, επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης, έτσι το απαράδεκτο θα αφορά πλέον τη συζήτηση της αγωγής και όχι την άσκησή της.

Η διάταξη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από 30/11/2019 και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διευκρινίζεται περαιτέρω, ότι:

  1. Δεν απαιτείται στο ενημερωτικό έντυπο επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του εντολέα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο.
  2. Η Συντονιστική Επιτροπή θα διαμορφώσει εντός των επόμενων ημερών, σχέδιο του προβλεπόμενου στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, του Ν. 4640/2019, ενημερωτικού εγγράφου, με το οποίο θα ενημερώνεται ο εντολέας για όλες τις μορφές εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών (διαιτησία, δικαστική μεσολάβηση, διαμεσολάβηση, άρθρο 214Α ΚΠολΔ), δεδομένου ότι το προταθέν σχέδιο από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης δεν έχει δεσμευτική ισχύ και επί πρόσθετα περιέχει και την επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του εντολέα από τον δικηγόρο.
  3. Το άρθρο 214Α του ΚΠολΔ παραμένει σε ισχύ και μετά την ισχύ του Ν. 4640/2019 και εφόσον τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία δεν απαιτείται η προσφυγή στην υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης που προβλέπεται στον προαναφερόμενο νόμο.

 

 

Επισυνάπτεται η σχετική υπουργική τροπολογία